Drönare väntas bli en viktig del av sjukvården under 20-talet

Debatten om vara eller icke vara för drönare i allmänheten lär fortsätta. Men visste ni att drönare redan idag används för att transportera material åt sjukvården? Och till allmänheten?

Drönare kan användas för blodtransporter

Redan idag används drönare för att transportera material och det görs bara mer och mer tester för att kunna möjliggöra en större användning framöver. Tidigare under 2019 gjordes flera tester, bland annat i Göteborg, där man lät drönare ta över blodtransporter mellan flera sjukhus i centrala Göteborg. Testerna föll väl ut och effekten av att kunna transportera blod och prover i ett mindre antal oftare istället för stora bulktransporter som idag har många fördelar. Både tidsbesparingen men även att testerna blir lättare att hantera på sjukhusen i mindre skala.

Redan idag finns det tankar på andra användningsområden där man kommer kunna ha nytta av denna teknik i större skala. Man ser möjligheterna med att kunna transportera medicin direkt hem till folk som har det svårare att förflytta sig. Detta hade underlättat för många äldre. Man vill även kunna använda drönare i mer akuta situationer där en drönare har lättare att ta sig fram till en olycksplats med hjälpmedel än vad vi människor har.

Varje minut kan vara avgörande

I klippet visas en prototyp och ett exempel på hur det kan se ut. När någon ringer larmcentralen skickas drönaren ut till den aktuella platsen med hjälpmedel och all information som behövs. Drönaren kan komma upp i en hastighet om 80 km/h i luften vilket ger den en klar fördel mot bilfordon i många fall, speciellt i stadsmiljö. Vad tror ni, kommer vi få se en variant av dessa drönare i Stockholm i framtiden?