Simon Weckert lurade Google med 99 mobiltelefoner i en lekvagn

Få har undgått vad Simon Weckert lyckades med härom veckan. Den Berlinbaserade konstnären som specialiserat sig på verk i den digitala tidsåldern lyckades “hacka” Google Maps och dirigera om trafiken i Berlin endast med hjälp av 99 mobiltelefoner.

Simon Weckert skapade stora rubriker med små medel

Med sina 99 mobiltelefoner i en lekvagn knatade Simon Weckert runt på Berlins gator med ett enda syfte. Då Google har en funktion som dirigerar om trafiken när den upptäcker att det blivit stopp/långa köer så ville Simon påvisa att man kunde påverka hur vi rör oss i den verkliga världen genom att påverka den digitala.

Google Maps antog att dessa 99 mobiler tillhörde människor på gator vilket fick appen att markera vägen som röd. Det i sin tur fick riktiga Google Maps-användare att välja en annan väg än den Simon gick på. Simon kunde därför knata runt i lugn och ro på gator som i vanliga fall brukar vara märkbart trafikerade.

I en tid när vi blir allt mer beroende av teknikprylar så blir vi samtidigt allt mer påminda om hur sårbart samhället är när någon väljer att utmana våra gränser. Att med så små medel kunna påverka den verkligen världen genom den digitala kan skapa andra typer av bekymmer i framtiden.

Google tog dock det hela med ro. Den digitala giganten såg det som en möjlighet att ta till sig av bristerna för att kunna göra Google Maps bättre över tid.

Se klippet nedan och spana in Simon Weckerts youtubekanal.

Foto: Simon Weckert